De Amerikaanse telecomwaakhond FTC heeft de overname van WhatsApp door Facebook goedgekeurd. Wel wordt gewaarschuwd voor twijfels rondom de privacy van gebruikers. De FTC belooft daarom een oogje in het zeil te houden.

De goedkeuring van de FTC is in principe natuurlijk positief nieuws voor Facebook. Het sociale netwerk mag WhatsApp overnemen voor 16 miljard dollar. Toch komt de goedkeuring als een soort reprimande, want de FTC geeft aan dat het de zaak in de gaten zal houden en dat beide bedrijven moeten voldoen aan de beloften die ze aan consumenten hebben gemaakt. De FTC werd door verschillende privacygroepen verzocht om zich te buigen over de overname.

"Wij willen duidelijk maken dat, ondanks de goedkeuring, WhatsApp deze beloften aan consumenten moet nakomen," luidt een deel uit de brief van Jessica Rich. In WhatsApp’s gebruiksvoorwaarden staat bijvoorbeeld vermeld dat er geen namen, locaties, mailadressen en contacten worden verzameld. Deze gegevens worden ook niet naar derden verspreid. Mochten Facebook of WhatsApp alsnog dit soort data willen verzamelen, dan zal daarvoor de goedkeuring vanuit gebruikers moeten komen.

Facebook heeft nog internationale goedkeuring nodig voordat de overname van WhatsApp afgerond kan worden.