Microsoft heeft een update doorgevoerd in de Office Online Suite, waarmee het gat in mogelijkheden tussen deze versie en Office 365 en Office 2013 een stuk kleiner is geworden. In een blog laat Kaberi Chowdhury, technisch productmanager van Office Online, weten dat Microsoft snapt dat gebruikers nog makkelijker willen kunnen schakelen tussen Office Online en de desktop.

Deze update is er duidelijk op gericht om de gratis Office Online Suite van Microsoft meer functionaliteiten te geven, waarmee de online toepassingen een heel stuk bruikbaarder worden. Microsoft maakt het gat tussen deze gratis versie van Office en de betaalde Office 365-versie dan ook een stuk kleiner. Uiteindelijk zal de Office 365-versie altijd superieur blijven aan de gratis versie, maar Microsoft lijkt wel een waardige gratis concurrent voor Google Docs te willen aanbieden.

Excel Online

In de blog worden de belangrijkste wijzigingen uit de doeken gedaan. Zo is het in Excel Online nu mogelijk om spreadsheets die VBA-code bevatten te openen en te bewerken. De VBA-code blijft ook na het opslaan in het document zitten en zal het bestand niet onbruikbaar maken. De VBA-code werkt echter niet in de online-versie.

Daarnaast is het nu mogelijk om in Excel Online commentaar te plaatsen, bewerken en te verwijderen. Hierdoor kan je documenten waar anderen aantekeningen in gemaakt hebben ook snel inzien en aanpassen.

Word Online

Voorheen kon je in Word Online alleen commentaar lezen en toevoegen in de leesmode van een document. Nu kan je commentaar ook lezen, toevoegen, bewerken en verwijderen als je een document aan het bewerken bent. Waarmee de commentaarmogelijkheid nu volledig bruikbaar is. Ook voor mensen die onderzoeken doen is er een handige functie toegevoegd, het is nu mogelijk om voetnoten aan een document toe te voegen.

Het maken van lijsten is ook verbeterd, als je nu direct onder een lijst begint te typen, wordt die regel ook onderdeel van de lijst, inclusief een lijstsymbool of nummering.

PowerPoint Online

In PowerPoint Online heeft Microsoft het scherm waarin je je presentatie bewerkt zoveel mogelijk gelijkgetrokken met het eindresultaat. Voorheen zaten hier nog weleens verschillen tussen, waardoor een presentatie er uiteindelijk net even anders uitzag dan je van te voren had verwacht. Nu is de bewerkmodus zoveel mogelijk gelijk aan de presentatiemode.

Ook zijn de prestaties van PowerPoint Online flink verbeterd, een presentatie verloopt nu een stuk soepeler. Ook het afspelen van video’s is op de schop gegaan, er is bijvoorbeeldondersteuning voor YouTube-video’s toegevoegd.

OneNote Online ondersteunt nu ook printen

Volgens Crowdhury hebben veel gebruikers gevraagd om de mogelijkheid om hun aantekeningen uit te kunnen printen. Dat is vanaf deze versie mogelijk. Ook is er een layout met meerdere kolommen toegevoegd zodat er meer aantekeningen op één scherm passen.

Tell Me

Excel, PowerPoint en Word beschikken allemaal over Tell Me, in het Nederlands vertel mij, dit is een interactieve hulpfunctie. Je kan een simpele vraag stellen over hoe je een bepaalde actie moet doen in een van de drie toepassingen en je krijgt dan een simpel antwoord. Bijvoorbeeld "document in landschap mode zetten", of "een grafiek invoegen". Het is een toegankelijkere manier dan de help-databases van Microsoft.

Office Online nu ook in de Chrome Web Store

Microsoft kiest er ook voor om Office Online toe te voegen in de Chrome Web Store, een stap die past binnen de nieuwe strategie van het bedrijf: cloud en mobile first. Met het ondersteunen van de Chrome Web Store kunnen mensen met een Chromebook nu ook snel online documenten aanmaken en bewerken in Office Online.

Naast een fiks aantal updates voor de gratis versie van Office Online heeft het bedrijf vandaag ook het nieuwe personal abonnement voor Office 365 geïntroduceerd. Het nieuwe Office 365 Personal-abonnement is verkrijgbaar voor 7 euro per maand of 69 euro per jaar.