Microsoft komt zeer binnenkort met een nieuwe versie van Office, "Office Online". Een nieuwe gratis variant van Office die alleen in je browser werkt. De nieuwe versie van Office is op de Amerikaanse website van Microsoft ontdekt in een vergelijkingstabel met Office 365, de betaalde versie van Office.

Microsoft heeft al een gratis browserversie van Office sinds 2010, onder de naam Office Web Apps. Het probleem daarbij is alleen dat veel gebruikers deze maar moeilijk konden vinden. Dit komt doordat ze meer als een soort extensie fungeerde voor SkyDrive, als je in je SkyDrive een Office-document opende gebeurde dat in Office Web Apps. Microsoft heeft de Office Web Apps nooit echt zo gepromoot als SkyDrive en Outlook.

Nu gaat Microsoft dit herzien, waarschijnlijk zal gelijktijdig met de introductie van OneDrive, de nieuwe naam van SkyDrive, ook Office Online beschikbaar komen op een wat prominentere plek.

Zeker als je kijkt naar de vergelijkingstabel valt op dat Microsoft het product duidelijker wil positioneren en een tegenhanger wil bieden aan het gratis Google Docs en iWork van Apple. Allebei ook gratis office-suites die vanuit je browser werken.

Microsoft kiest ervoor Office Online duidelijk te vergelijken met Office 365 zodat gebruikers goed kunnen zien wat de verschillen zijn en wat ze moeten bijbetalen om ook de offline-versies van Office te kunnen gebruiken. Wat in euro’s neer komt op 99 euro per jaar of 9,99 euro per maand.

Tot slot valt uit het webadres op te maken dat het gaat om Office 16, een codenaam voor een nieuw Office-pakket. Office 2013 had als codenaam Office 15, dat zou wellicht kunnen betekenen dat er alweer een flinke update voor de Office-suite zit aan te komen en Microsoft ook die update-frequentie gaat opvoeren. Met de introductie van Windows 8 lijkt Microsoft het besturingssysteem elk jaar een grote update te willen geven, mogelijk geldt dat ook voor Office.

Ook gaan er al tijden geruchten over een nieuwe Office-versie voor Mac OS X omdat Microsoft sinds 2011 daarvoor geen nieuwe versie heeft uitgebracht, alleen valt dat niet te verklaren via dit webadres. In elk geval krijgen Google en Apple duidelijkere concurrentie van "Office Online".