2min

De grote Nederlandse banken blijken in de eerste vier maanden van 2014 nog slechter bereikbaar te zijn geweest dan in 2013 het geval was. Allestoringen heeft vastgesteld dat de drie grootste banken alleen al in april stuk voor stuk 16 storingsdagen kenden. De SNS deed het juist erg goed met geen enkele storingsdag in de afgelopen maand.

In het eerste deel van 2014 heeft de ING de twijfelachtige eer om de meeste storingsdagen op de naam te hebben. De bank wordt gevolgd door ABN Amro, Rabobank en SNS Bank, in die volgorde was sprake van 63, 55, 54 en 7 storingsdagen. Het verschil met 2013 is groot, toen hadden de banken respectievelijk 32, 26, 32 en 6 storingsdagen. In de eerste periode van 2014 is er uitgaande van die cijfers sprake van een verhoging van 86,5 procent in het aantal storingen.

Nederland presteert daarmee barslecht. Tom Sanders van Allestoringen meldt: "Nederland was al wereldkampioen bankstoringen over 2013. In de eerste vier maanden van 2014 hebben zij hun voorsprong alleen maar uitgebreid. In andere landen doen bankstoringen zich slechts incidenteel voor. In Nederland lijkt de stabiliteit van internetbankieren een structureel probleem."

De voorlopige cijfers van 2014 zijn uitzonderlijk slecht, zeker als wordt bedacht dat de Nederlandse banken in de periode in 2013 veel last hadden van storingen door grootschalige DDoS-aanvallen. Voor zover bekend is dat dit jaar niet het geval geweest.

Er is bij Allestoringen sprake van een storingsdag bij banken als een significant deel van de klanten op een moment van de dag niet kan inloggen bij de diensten van de banken.