De strijd om de cloudgebruiker lijkt nu echt los te barsten. Microsoft hanteerde al enorm aantrekkelijke tarieven ten opzichte van de concurrentie, maar heeft besloten om de tarieven wederom flink te verlagen en de opslagcapaciteit flink te vergroten. Hiermee biedt Microsoft op dit moment de meest aantrekkelijk clouddienst, de vraag is alleen voor hoelang.

Amazon, Apple iCloud, Box, Dropbox, Google Drive, Mega, Microsoft OneDrive, allemaal clouddiensten waar gebruikers hun bestanden en foto’s online kunnen opslaan. Allemaal bieden ze een basiscapaciteit welke vervolgens uitbreidbaar is tegen betaling. Microsoft kiest ervoor om de tarieven van de concurrenten flink onder druk te zetten door er flink onder te duiken.

Elke gebruikers van Microsoft OneDrive krijgt nu standaard 15GB aan opslagcapaciteit, dit was voorheen 7GB. Alle gebruikers die een Office 365 Home of Personal abonnement hebben krijgen automatisch 1 TB tot hun beschikking, dit was 200GB per gebruiker. Dit geldt ook voor mensen met een Hoger Onderwijs abonnement.

Daarnaast biedt OneDrive de mogelijkheid om tegen betaling meer opslagcapaciteit te krijgen, voor 1,99 euro per maand krijg je 100GB extra en voor 3,99 euro per maand krijg je 200 GB extra. Dit was voorheen 5,99 euro en 8,99 euro.

OneDrive gebruikers die hun vrienden activeren om ook de online opslagdienst te gebruiken kunnen rekenen op 500MB extra opslagcapaciteit met een limiet van 5GB oftewel 10 vrienden. Tot slot kan je nog 3GB extra opslagcapaciteit krijgen als je op je smartphone activeert dat foto’s automatisch worden opgeslagen in je OneDrive.

Prijzenoorlog

Microsoft is nu de goedkoopste cloudaanbieder als we kijken naar opslagcapaciteit. De vraag is hoe de concurrentie hierop gaat reageren, Amazon, Apple en Google zijn prima in staat om het aanbod van Microsoft te matchen of zelfs een nog betere aanbieding te doen. Voor kleinere partijen als Box, Dropbox en Mega kan deze prijzenoorlog nog weleens een probleem worden. Zeker als bijvoorbeeld Google besluit de strijd met Microsoft aan te gaan en onder deze tarieven te duiken.