2min

De nieuwe strategie van Microsoft, Cloud & Mobile first, krijgt vandaag opnieuw een duidelijke betekenis. Microsoft gaat de concurrentie op de cloudopslagmarkt opvoeren, alle zakelijke gebruikers krijgen voortaan 1TB (1000GB) aan opslagcapaciteit in plaats van 25GB. Ook zal OneDrive nu als zelfstandige dienst beschikbaar komen, waardoor het direct kan concurreren met diensten als Box en Dropbox.

OneDrive for Business ging voorheen door het leven als SkyDrive Pro en maakte onderdeel uit van een Office 365-abonnement. Microsoft heeft recent de naamgeving al gewijzigd in OneDrive for Business, maar voert nu ook de concurrentie met bestaande cloudopslagdiensten flink op. De opslagcapaciteit wordt rigoureus uitgebreid van 25GB naar maar liefst 1000GB, oftewel 1TB per gebruiker. OneDrive for Business blijft ook onderdeel uitmaken van zakelijke Office 365-abonnementen, maar komt ook als zelfstandige dienst beschikbaar.

Voor slechts 5 dollar per maand per gebruiker beschik je al over 1TB aan cloudopslagcapaciteit, om gebruikers echter te overtuigen van de nieuwe OneDrive for Business cloudopslagdienst is er nu een tijdelijke kortingsactie. Alle zakelijke gebruikers die tussen nu en 30 september een abonnement afsluiten op OneDrive for Business, betalen per gebruiker gedurende hun gehele contractperiode slechts 2,50 euro per maand.

Alle gebruikers met een zakelijk Office 365-abonnement krijgen gratis 1TB aan opslagcapaciteit. Microsoft geeft wel aan dat dit niet direct wordt geactiveerd, maar langzaam wordt uitgerold over alle bestaande klanten. Dit zal enkele maanden in beslag nemen. Microsoft heeft de afgelopen maanden flink wat verbeteringen doorgevoerd in OneDrive en in navolging van Google verlaagt het nu ook de prijzen. Bij Google betaal je momenteel 9,99 dollar per maand (ongeveer 7,20 euro met huidige wisselkoers) voor 1TB aan opslagcapaciteit.

Dropbox for Business vereist minimaal vijf gebruikers, voor in totaal 795 dollar per jaar met 1TB aan opslagcapaciteit per gebruiker en is daarmee een stuk duurder. Box.com vereist minimaal drie gebruikers en kost 12 euro per gebruiker per maand voor 1TB aan opslagcapaciteit.

Microsoft duikt met de nieuwe prijzen dus flink onder de tarieven van de concurrentie, zelfs als de tijdelijke kortingsactie niet wordt meegerekend. Hiermee lijkt een prijzenoorlog op de cloudopslagmarkt niet ver weg meer.