2min

Microsoft gaat OneDrive-gebruikers toch enigszins tegemoetkomen na alle commotie die is ontstaan nadat het bedrijf aankondigde het opslaglimiet te gaan verlagen. Alle gratis gebruikers van OneDrive hadden 15GB aan opslagcapaciteit maar Microsoft heeft dat verlaagd naar 5GB, nu biedt het bedrijf gebruikers de mogelijkheid via een speciale pagina om 15GB aan opslagcapaciteit terug te krijgen.

Begin november maakte Microsoft bekend dat het de opslaglimieten van OneDrive gaat verlagen omdat er teveel misbruik werd gemaakt van de dienst. Gratis gebruikers zien hun opslaglimiet verlaagd worden van 15GB naar 5GB en mensen met een Office 365-abonnement krijgen ineens weer een opslaglimiet voor hun kiezen. Zij hadden de beschikking over OneDrive met een onbeperkte opslagruimte en dat wordt in 2016 weer een limiet van 1TB.

Microsoft voerde als reden op dat sommige gebruiken tientallen terrabytes aan data hebben opslagen in hun OneDrive-account en dat de dienst daar simpelweg niet voor is bedoeld. Op Techzine hebben wij middels een blog ook onze onvrede geuit over deze beslissing, want waarom worden gratis gebruikers met een limiet van 15GB dan gestraft? Hierop had Microsoft ook geen antwoord.

Op de Microsoft OneDrive Uservoice-pagina is een verzoek ingediend om de downgrade van de opslaglimieten terug te draaien en inmiddels is dat verzoek door maar liefst 72.000 mensen gesteund. Microsoft kon het verzoek dan ook niet negeren want Microsoft laat regelmatig weten de feedback van gebruikers op prijs te stellen.

Microsoft heeft nu een pagina in het leven geroepen waar gebruikers tot 31 januari de tijd hebben om aan te geven dat het niet eens zijn met de verlaging van 15GB naar 5GB opslagcapaciteit. Vervolgens zullen zij dan hun opslagcapaciteit van 15GB terug krijgen of behouden. Gebruikers die geen bezwaar maken of een account aanmaken na 31 januari krijgen wel gewoon 5GB aan opslagcapaciteit.

Voor mensen met een Office 365-abonnement veranderd er niets, zij worden gewoon geconfronteerd met een opslaglimiet van 1TB. Wel krijgen ze de mogelijkheid hun abonnement op te zeggen en hun geld terug te krijgen vanwege het verlagen van het limiet.