2min

Microsoft heeft de afgelopen jaren meegedaan aan de concurrentiestrijd op de opslagmarkt en bood gebruikers gratis 15GB opslagruimte in zijn OneDrive-cloud. Gebruikers met een Office 365-abonnement kregen maar liefst onbeperkte opslagruimte. Nu komt Microsoft hierop terug en worden er strenge restricties ingevoerd. Voor abonnees verdwijnt de onbeperkte opslagruimte en komt er een 1TB limiet, terwijl voor gratis gebruikers de limiet fors wordt verlaagd van 15GB naar 5GB. De gebruikers zijn blij gemaakt met een dode mus!

We hebben contact gezocht met Microsoft met enkele kritische vragen over deze aanpassingen. We zijn namelijk van mening dat Microsoft zijn gebruikers heeft blij gemaakt met een dode mus. Eerst belooft het bedrijf reteveel opslagruimte om dat vervolgens in te trekken en een karig limiet in te voeren.

Misbruik is jammer

Dat Microsoft de onbeperkte opslagruimte heeft aangepast in een limiet van 1TB voor de Office 365-abonnees, dat vind ik nog wel verklaarbaar als gebruikers hun complete pc’s, filmcollecties en dergelijke gaan opslaan in hun OneDrive met uitschieters van 75TB. Dat OneDrive daar niet voor bedoeld is weet iedereen en het gevolg is dan ook dat Microsoft terugpakt naar een limiet, waarbij 1TB ruim voldoende is. Daarover zie je online ook niet veel klachten.

Verlagen van 15GB naar 5GB is schandalig

Dat geldt echter niet voor het verlagen van de opslagruimte voor gratis gebruikers. Microsoft heeft deze gebruikers 15GB aangeboden om ze over te halen vooral gebruik te maken van OneDrive en nu ze een grote groep actieve gebruikers hebben wordt het limiet ineens verlaagd naar 5GB. Ook gebruikers die hun foto’s van hun smartphone opslaan in hun OneDrive kunnen niet langer rekenen op 15GB, waarmee de opslagcapaciteit van deze gebruikers vrij snel bereikt zal worden. Dit is schandalig en slecht van Microsoft, hiermee stelt het niet alleen gebruikers zwaar teleur maar dit is ook niet goed voor je reputatie.

Microsoft heeft geen reden of antwoord waarom gratis gebruikers schijfruimte moeten inleveren

We hebben contact gezocht met Microsoft en gevraagd of ze hier inhoudelijk op wilde reageren, ze blijven bij de algemene verklaring die eerder deze week is uitgegaan. Daarin wordt verwezen naar misbruik door gebruikers met een Office 365-abonnement en onbeperkte opslagruimte. Over de reden waarom gratis gebruikers het moeten stellen met minder opslagruimte doet Microsoft geen uitspraken. Over misbruik met gratis abonnementen wordt niet gesproken, maar als dat het geval is, had Microsoft beter kunnen kiezen voor een opslaglimiet per bestand in plaats van het totale opslaglimiet te verlagen.

Wat mij betreft is OneDrive nu passé en zijn er betere alternatieven, Google Drive biedt bijvoorbeeld nog steeds 15GB aan en er zijn geen indicaties dat ook dat bedrijf het opslaglimiet gaat verlagen. Dropbox biedt standaard 2GB maar dat is eenvoudig te upgraden door de Dropbox-app op je smartphone te plaatsen en andere promotie acties te gebruiken. Microsoft heeft mij in elk geval teleurgesteld met deze aanpassing.