2min

Uit een onderzoek dat Samsung heeft uitgevoerd is gebleken dat ongeveer de helft van de Nederlanders zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen van privégebruik van zakelijke toestellen. Een medewerker die even de statusupdates van Facebook-vrienden checkt kan grote risico’s vormen voor een bedrijf.

Maar liefst 80 procent van de Nederlanders gebruikt zijn of haar zakelijke smartphone ook voor privédoeleinden. De helft van de Nederlanders heeft geen idee wat dat voor gevolgen kan hebben, of heeft hier simpelweg lak aan. Volgens Samsung neemt het risico op gegevenslekken en malware toe bij het gebruik van privétoepassingen.

Applicaties als Candy Crush, Dropbox, Facebook en WhatsApp zijn vaak terug te vinden op zakelijke toestellen, maar dan wel voor privégebruik. Gemiddeld staan er op een zakelijke smartphone zelfs meer privétoepassingen dan zakelijke apps: tien om acht stuks.

Werknemers staan er volgens het onderzoek nauwelijks bij stil dat privé-applicaties een risico voor hun werkgever kunnen vormen. Door de ongecontroleerde en mogelijk onveilige applicaties kunnen de medewerkers makkelijk malware en gegevenslekken introduceren in een netwerk, zonder dat zelf door te hebben.

Handig voor Samsung is dat de Europese Unie heeft besloten om hier strenger op te controleren en hoge boetes uit te keren aan organisaties die de regels niet naleven. De boetes kunnen maximaal 100 miljoen euro of 5 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van het bedrijf bedragen. Samsung biedt met Knox (review) een oplossing, omdat gebruikers middels dat systeem kunnen schakelen tussen een persoonlijke en zakelijke omgeving die volledig van elkaar zijn gescheiden. De werkgever kan zodoende ook alleen de zakelijke omgeving, die alleen gecontroleerde applicaties bevat, toegang verlenen tot het netwerk van het bedrijf. Een groot deel van Knox wordt overigens ook in de nieuwe versie van Android gebakken.