Microsoft zal op 5 september de Xbox One officieel in Nederland gaan verkopen. Niet langer zijn winkels dan afhankelijk van grijze import uit Duitsland. Wel heeft Microsoft bekendgemaakt dat de Xbox One nog niet zal beschikken over Nederlandse spraakherkenning.

Een van de unieke functies van de Xbox One in combinatie met Kinect is dat de Xbox One via spraak kan worden aangestuurd, zo kan bijvoorbeeld de console worden ingeschakeld via een spraakcommando maar ook worden bediend. Microsoft heeft de software van de Xbox One al wel in het Nederlands beschikbaar maar de spraakondersteuning nog niet. Het bedrijf weer ook nog niet wanneer de spraakondersteuning toegevoegd zal worden.

Veel gamers gingen er vanuit dat de late lancering te maken had met het ontwikkelen van de Nederlandse spraakbesturing, dat blijkt nu niet het geval te zijn. Xbox One-gebruikers kunnen de Xbox One wel in het Engels gebruiken waardoor de spraakbesturing wel in het Engels is te gebruiken maar dat levert weer het nadeel op dat de Nederlandse Xbox Store onbereikbaar wordt. Gebruikers moeten dan ook overschakelen naar een buitenlandse winkel inclusief buitenlands adres. Er is geen mogelijkheid om de Xbox One in het Nederlands te gebruiken met Engelse spraakcommando’s.

De grootste concurrent voor de Xbox One is de PlayStation 4, deze console is inmiddels sinds november van vorig jaar in Nederland te krijgen. De strijd tussen de twee consoles kan nu echt van start in Nederland.