2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Google zou naar verluidt werken aan een nieuwe backup- en herstelmethode voor Android. Als je een nieuw Android-toestel in gebruik neemt kan je ervoor kiezen een bestaande backup te herstellen. Meestal resulteert dat in het installeren van een hele lading apps die je eerder ook hebt gebruikt, maar echt duidelijk is deze functie op dit moment niet. Google zou dit transparanter willen maken en de gebruiker meer keuze willen bieden.

Op dit moment is het zo dat als er een backup wordt hersteld op een Android-toestel er een lijst met apps wordt gedownload en geïnstalleerd die je op eerder toestel ook had staan. Dat deze functie niet altijd even vlekkeloos werkt is bij sommige gebruikers wel bekend, zeker bij ons op de redactie waar bijna wekelijks van toestel wordt gewisseld gaat het niet altijd even vlekkeloos. Er komen bijvoorbeeld veel apps tevoorschijn die we al tijden geleden hebben verwijderd, of bloatware van andere fabrikanten die ze vooraf hadden geïnstalleerd op een ander toestel. Google zou dit willen verbeteren met een nieuwe backup- en herstelmethode. De gebruiker moet straks een lijst krijgen met backups waaruit gekozen kan worden. Op die manier kan de juiste back-up gekozen worden.

Ook zou Google app-data willen gaan backuppen en herstellen, dat zou een hele nieuwe stap zijn in het backupproces en zal zeker de gebruikservaring ten goede komen. Waarschijnlijk hoef je bij het in gebruik nemen van een nieuw toestel dan niet overal opnieuw in te loggen, omdat in de app-data ook de logingegevens van diensten zijn opgeslagen. Bij het in gebruik nemen van een nieuw toestel moet je vaak opnieuw inloggen bij diensten als Dropbox, Facebook, Twitter en dergelijke. Ook ben je bij het in gebruik nemen van een nieuw toestel vaak je savegames van spelletjes kwijt en moet je weer helemaal van voor af aan beginnen. Dat zou met het backuppen en herstellen van app-data ook verleden tijd zijn.

Helaas heeft Google zelf nog niets bekendgemaakt over de nieuwe backupfunctie en moeten we het doen met wat geruchten. Als er inderdaad een nieuwe backupmethode komt zal die waarschijnlijk gelijktijdig met Android L worden geïntroduceerd. Android L is de nieuwste Android-versie maar verkeert momenteel nog in een testfase.