Als er één gebied is waarop de gemiddelde smartphone rijkelijk tekort schiet ten opzichte van digitale camera’s en spiegelreflexen, is het de mogelijkheid om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Door innovaties van DynaOptics komt deze mogelijkheid echter steeds dichterbij.

Er zijn smartphones met ene optische zoomfunctie, zoals de Samsung Galaxy K Zoom (review), maar dergelijke toestellen zijn voorzien van een flinke constructie op de achterzijde. De Nokia Lumia 1020 (review) is een stuk minder dik en wil het probleem oplossen middels een sensor met tientallen megapixels, maar heeft op zijn beurt wel weer relatief last van ruis als ingezoomd wordt.

Voor de gebruikelijke optische zoomfunctie is ruimte nodig: lenzen moeten verder van elkaar worden bewogen om het beeld in te laten zoomen. Die ruimte is er bij smartphones simpelweg niet, tenzij de lens uit de behuizing mag steken.


DynaOptics werkt echter aan nieuwe innovaties waarbij optisch zoomen mogelijk wordt, zonder dat de lens uit de behuizing hoeft te steken. Door gebruik te maken van een asymmetrisch ontwerp waarbij lenzen onafhankelijk en parallel van elkaar kunnen bewegen. Doordat elke lens een andere vorm heeft kan het beeld worden aangepast. De afstand tussen de lenzen blijft dus gelijk, maar door de variërende vorm van de lenzen wordt het licht anders gebroken en verandert de brandpuntsafstand.

Een eerste prototype van DynaOptics’ lens wordt volgende week getoond, smartphonefabrikanten kunnen begin 2015 aan de slag gaan met ontwikkelkits en de massaproductie zal eind 2015 van start gaan. Het lijkt erop dat HTC sowieso interesse heeft in de adoptie van de nieuwe technologie.