2min Devices

Asus komt met dunne smartphone met optische zoomfunctie

Het Taiwanese bedrijf Asus heeft een smartphone met een optische zoomfunctie aangekondigd, terwijl het formaat van de behuizing toch redelijk bescheiden blijft. De Zenfone Zoom kan tot 3x optisch inzoomen en beschikt over een 13 megapixel-camera.

Er zijn inmiddels al verschillende smartphones met een optische zoomfunctie op de markt gebracht, zoals Samsung’s Galaxy K Zoom (review). Het grootste nadeel van dit soort toestellen is dat ze relatief dik zijn om de constructie voor de optische zoom te kunnen herbergen. De Asus Zenfone Zoom is met een dikte van 12 millimeter nog redelijk bescheiden. De Galaxy K Zoom is bijvoorbeeld meer dan 20 millimeter dik.

De optische zoomfunctie kan maximaal 3x inzoomen, wat nog lang niet in de buurt komt van digitale camera’s. Toch kunnen we spreken van een duidelijke vooruitgang omdat de afwezigheid van een optische zoomfunctie in smartphones een grote tekortkoming is.

Het zoomen met de Zenfone Zoom gebeurt middels een constructie waarbij het beeld middels een periscoop in een hoek van 45 graden de behuizing komt. In de behuizing zorgen verschillende onderdelen voor het zoomen, scherpstellen en optische stabilisatie. De constructie voor het zoomen is dus intern gehouden, waardoor de smartphone nog redelijk dun blijft. Daarmee lijkt de uitwerking overigens wel veel op een gepatenteerde technologie van Apple.

Asus komt met dunne smartphone met optische zoomfunctie
De camera schiet foto’s in maximaal 13 megapixel en kan snel scherpstellen dankzij een laser autofocus. Zaken als witbalans en sluitertijd zijn handmatig in te stellen bij het fotograferen. Voor video’s houdt Asus het helaas op Full HD met slechts 30 beelden per seconde. De camera op de voorkant ondersteunt maximaal 5 megapixel.

De Zenfone Zoom is volgens Asus ook de eerste smartphone met 4GB aan werkgeheugen. Dat krijgt het Taiwanese bedrijf voor elkaar doordat er een Intel Atom Z3580 als chipset is gebruikt. De quad-core processor tikt op 2,3 GHz en er is 2 of 4GB werkgeheugen aanwezig.

Asus komt met dunne smartphone met optische zoomfunctie
Het scherm heeft een formaat van 5,5 inch en toont een Full HD-resolutie, ofwel 1080 bij 1920 pixels. Over het scherm ligt een laag Gorilla Glass 3 ter protectie.

We moeten helaas nog maar afwachten of de Zenfone Zoom zijn opwachting maakt in België en Nederland. Asus heeft het toestel vooralsnog niet officieel voor onze regio aangekondigd. In de Verenigde Staten moet de smartphone 399 dollar kosten.

Bron:Asus