Facebook Messenger is een aparte app geworden vanwege de snelheid

De CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, heeft in een vraag en antwoord-sessie uitgelegd waarom de keuze is gemaakt om Facebook Messenger uit de normale Facebook-app te verwijderen en de Messenger-app te verplichten voor het versturen van berichten. Kort samengevat kom het erop neer dat het nu voor de gebruiker makkelijker en sneller werkt.

Eerder dit jaar kwam er een eind aan de mogelijkheid om Facebook Messenger binnen de Facebook-app te gebruiken. Facebook koos er bewust voor om deze functie te verwijderen en mensen te verplichten een extra app te installeren. Zuckerberg laat nu weten dat hij zich ervan bewust was dat het een grote vraag is aan je gebruikers om een extra app te installeren. Niet iedereen was ook even enthousiast over de beslissing van Facebook, uiteindelijk hebben de meeste mensen toch Facebook Messenger geïnstalleerd.

Zuckerberg geeft aan dat er 10 miljard berichten per dag worden verzonden via Facebook Messenger, toen dat nog via de Facebook-app ging was dat een behoorlijk tijdrovend karwei met omwegen. Eerst moest de Facebook-app worden gestart, moest de timeline worden geladen, om daarna over te schakelen naar het Messenger gedeelte. Dat kost veel meer tijd dan direct een Messenger-app opstarten. Facebook zag ook dat concurrerende diensten veel sneller werkten en daardoor gebruiksvriendelijker waren, Messenger een eigen app geven was de logische stap. Er zijn maar weinig dingen die mensen meer doen dan sociaal netwerken en dat is berichten naar elkaar sturen, aldus Zuckerberg.

De vraag waarom er van de een op de andere dag is overgeschakeld op Facebook Messenger in plaats van mensen langzaam te laten overstappen werd Zuckerberg ook aan de schenen gelegd. Het antwoord daarop is ervaring, als je Messenger-app snel werkt wil je ook sneller antwoord, uit onderzoek bleek dat mensen sneller reageren als de Messenger losstaat.

Inmiddels houdt het nog maar weinig mensen bezig, vandaag de dag gaat het meer over de blauwe vinkjes van WhatsApp, een dienst die inmiddels ook eigendom is van Facebook.