1 min

Google gaat samenwerken met de Australische provider Telstra om internettoegang te bieden in afgelegen gebieden in Australië, door middel van internetballonnen van Project Loon. Google deed al testen met de ballonnen in Nieuw-Zeeland, daar komt nu dus Australië bij.

In december worden er twintig nieuwe ballonnen opgelaten, deze worden toegevoegd aan de 30 ballonnen die momenteel al in de lucht zijn, de bedoeling is dat het bedrijf volgend jaar een dekkend netwerk heeft in het zuidelijke halfrond. Er moeten dan voldoende ballonnen in de lucht zijn om continu een verbinding te hebben.

De Australische provider Telstra zal een groep testers samenstellen, die allemaal apparatuur ontvangen om verbinding te kunnen maken met de ballonnen. Deze apparatuur biedt een snelheid van 22 Mbit per seconde. Voor de verbindingen worden de 2,4- en 5,8GHz-banden ingezet. De apparatuur is in staat om verbindingen te maken over lange afstanden, de ballonnen vliegen namelijk op ongeveer 20 kilometer hoogte.

De ballonnen kunnen 100 dagen in de lucht blijven en worden voorzien van energie middels zonnepanelen. De ballonnen vliegen in de stratosfeer en bewegen door mee te liften op de windstromen, de ballonnen kunnen ook verplaatst worden om mee te liften op een andere windstroom.