2min

Het lijkt erop dat Google ook in de Verenigde Staten internet wil gaan aanbieden via zijn luchtballonnen. Het bedrijf heeft een vergunning aangevraagd bij de Amerikaanse telecomwaakhond FCC om testen te mogen doen op ongebruikelijke frequenties. Frequenties die waarschijnlijk gebruikt worden door de ballonnen om met elkaar te communiceren.

Google heeft op diverse plekken van de wereld al hele grote heliumballonnen rondvliegen die internet aanbieden in afgelegen gebieden. Bijvoorbeeld in Australië en Nieuw-Zeeland maar volgend jaar komen daar Indonesië en Sri Lanka nog bij.

Nu heeft het bedrijf een vergunning aangevraagd voor communicatie op abnormale frequenties, de 71 tot 86 GHz-range, in de Verenigde Staten. Deze frequenties zijn zeer geschikt voor communicatie en voor grote hoeveelheden data, maar zijn ongeschikt om data naar de grond te sturen en door obstakels zoals muren en daken te komen. Waarschijnlijk gebruikt Google deze frequenties in de lucht om de ballonnen onderling te laten communiceren. Zij vormen namelijk een groot netwerk in de lucht zodat er in theorie maar één ballon in verbinding hoeft te staan met een grondstation en de overige ballonnen daar gebruik van kunnen maken.

Voor de internetverbinding met de gebruikers maakt Google gebruik van 4G-connectiviteit. Hiervoor heeft het in eerder genoemde landen geen licentie, maar daarvoor heeft het overeenkomsten gesloten met partners.

Wat voor testen Google precies wil gaan doen heeft het niet bekendgemaakt in de aanvraag voor een vergunning, maar Astro Teller, de leidinggevende van experimentele Google-projecten wordt wel genoemd. Ook wordt de plaats Winnemucca in Nevada genoemd, op die locatie heeft Google faciliteiten staan om ballonnen op te laten.

Of Google alleen maar wil gaan testen in de Verenigde Staten of uiteindelijk ook een netwerk wil gaan aanbieden is nog onduidelijk. Het kan wel een oplossing zijn voor de onbegaanbare en afgelegen gebieden in de Verenigde Staten om toch een internetverbinding te krijgen.