In 2015 moet Project Loon werkelijkheid worden, volgens Google’s plannen. De zoekgigant zal volgend jaar de internetverbinding van de eerste luchtballonnen inschakelen, zodat afgelegen gebieden op aarde van internet worden voorzien.

Google presenteerde Project Loon ongeveer een jaar geleden. Op de tweede verjaardag van die onthulling zullen de eerste ballonnen publiekelijk in gebruik worden genomen, geeft de leider van het project aan. Op dat moment is nog niet de hele planeet van internet voorzien, de uitrol verloopt namelijk gefaseerd.

Op het moment is Google al druk bezig met het testen van de luchtballonnen. In 2015 wil de zoekgigant zo’n 100 stuks in de lucht hebben, welke brandstof hebben om 100 dagen te blijven zweven. Uiteindelijk moeten er tussen de 300 en 400 stuks rond de planeet vliegen om een stabiele dienst te kunnen leveren.

In plaats van WiFi zal Google gebruikmaken van 4G-verbindingen, waarmee een snelheid van 5 mbps behaald kan worden met een smartphone. Dat is voor 4G-verbindingen niet snel, maar het is vele malen beter dan niks.