1 min

Veel websites op internet zijn afhankelijk van advertentie-inkomsten, in ruil daarvoor zijn de websites gratis te bezoeken. Google komt nu met een nieuwe dienst waarbij de bezoeker geen advertenties meer te zien krijgt, maar elke maand een bedrag van 1 tot 3 dollar betaalt aan de website.

De nieuwe dienst heet Google Contributer en is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. De dienst werkt heel simpel: Standaard worden op de aangesloten websites gewoon advertenties getoond, maar als je als bezoeker een van deze websites vaak bezoekt, kan je ervoor kiezen een bedrag tussen de 1 en de 3 dollar per maand te betalen, in plaats van de advertenties wordt er een boodschap getoond met de tekst: "Dank je wel".

Het bedrag dat je als gebruiker betaalt keert Google vervolgens weer uit aan de uitgever. Het is nog onduidelijk of Google zelf een marge pakt op dit bedrag, maar het ligt wel voor de hand. Op dit moment werkt Contributer met een wachtlijst en is het aantal aangesloten websites nog zeer beperkt. Het zou echter een simpel maar effectief systeem kunnen zijn waarmee websites een goed alternatief verdienmodel hebben.

Het is duidelijk een test van Google en het is dan ook nog veel te vroeg om te beoordelen of dit systeem in meer landen zal worden uitgerold en of het in Nederland en België succesvol zou kunnen zijn.

De websites die op dit moment meedoen zijn: Imgur, Mashable, Science Daily, The Onion, Urban Dictionary en WikiHow.