2min

EU-lidstaten reageren niet adequaat en op uiteenlopende manieren om kinderen te beschermen tegen illegale of schadelijke content op internet. Ze hebben toegang tot websites die niet geschikt zijn voor hen. "Wij moeten in een hogere versnelling schakelen", aldus Neelie Kroes.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Daarin stond dat de maatregelen die lidstaten nemen om kinderen op internet te beschermen ontoereikend zijn gebleken. Socialenetwerksites zijn nog steeds niet veilig genoeg voor kinderen en ze worden nauwelijks beschermd voor gewelddadige videogames. Ook hebben minderjarigen nog altijd toegang tot websites die niet voor hen geschikt zijn.

Een van de hoofdprioriteiten van de Digitale Agenda is om kinderen beter te beschermen tegen de gevaren van het internet. Het rapport erkent dat de lidstaten en de sector hun inspanningen opgevoerd hebben om de onlinebescherming van kinderen te verbeteren, maar het is nog altijd onvoldoende. Zo gaan lidstaten veelal op hun eigen manier te werk, bijvoorbeeld om het schadelijke karakter van de website na te gaan of leeftijdsclassificatiesystemen en andere technische hulpmiddelen te introduceren. Ook zouden klachtenlijnen nog te onbekend zijn. Er is volgens het rapport dan ook nog voldoende ruimte voor verbetering.

"Kinderen gaan steeds vaker, en steeds jonger, online en ontdekken een opwindende digitale wereld waarin kansen liggen. Wij moeten echter naar een hogere versnelling schakelen in wat wij doen en in de wijze waarop wij samen werken om kinderen mondiger te maken en te beschermen in deze immer veranderende digitale wereld. Wij moeten ouders en leerkrachten het vertrouwen schenken om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De strategie die ik later dit jaar zal voorstellen, zal deze problemen rechtstreeks aanpakken", aldus eurocommissaris Neelie Kroes.

Afgelopen juni kwam Kroes met het voorstel om een noodknop te introduceren op bepaalde websites. Kinderen zouden van deze knop gebruik kunnen maken als ze bijvoorbeeld digitaal gepest worden. Hoe dit systeem eruit zou moeten zien, wist Kroes toentertijd niet te vertellen. Ze hoopte dat marktpartijen met een oplossing zouden komen.