1 min

Europese burgers kunnen sinds halverwege dit jaar bij zoekmachines verzoeken indienen om verwijzingen naar bepaalde websites uit de zoekresultaten te filteren, op grond van verschillende redenen. Tim Berners-Lee, de oprichter van het wereldwijde web, vindt deze maatregel gevaarlijk.

Berners-Lee is niet faliekant tegen de mogelijkheid om bepaalde resultaten uit zoekmachines te halen, dit is een mooie uitkomst als de vermelde informatie niet (meer) klopt. Maar de keerzijde is dat het gevaar loert dat mensen het recht zullen misbruiken om ook de waarheid te verbergen. Berners-Lee doet zijn uitspraken op de LeWeb-bijeenkomst in Parijs.

"Het recht op toegang tot de geschiedenis is van groot belang," zo zegt Berners-Lee. Bij het verwijderen van bepaalde resultaten wordt de content niet in zijn geheel van het internet weggevaagd, maar als zoekmachines er niet langer naar verwijzen wordt het wel erg lastig om er nog aan te komen.

Berners-Lee zou meer waarde zien in een aanpak waarbij mensen worden behoed van het gebruik van onjuiste of verouderde informatie. Een werknemer zou bijvoorbeeld geen rekening meer mogen houden met wat een potentiële werknemer meer dan tien jaar geleden eventueel heeft misdaan.

Zoekgigant Google is uiteraard niet blij met het vergeetrecht dat in Europa is geïntroduceerd. De Amerikaanse consumentenbond zou het vergeetrecht echter ook graag in de Verenigde Staten introduceren.