1 min

Mega, het bedrijf van Kim Dotcom, komt binnenkort met een nieuwe dienst. Het gaat ditmaal om een chatservice die met Skype moet gaan concurreren. Zoals bij alle producten van Mega het geval is, staat privacy hierbij hoog in het vaandel.

Bij de nieuwe chatdienst MegaChat van Mega wordt ingespeeld op de steeds grotere roep om privacy die ontketend werd door klokkenluider Edward Snowden. Mega introduceerde eerder al een clouddienst waarbij ook gebruik wordt gemaakt van krachtige versleuteling.

De nieuwe chatdienst werkt vanuit de browser en moet concurreren met Skype, zo blijkt ook uit een tweet van topman Kim Dotcom zelf: "Mega lanceert binnenkort een volledig versleutelde chatdienst voor browsers met ondersteuning voor bestandsoverdracht op hoge snelheid. Doei doei, Skype." Bij de bestandsoverdracht zal ongetwijfeld technologie vanuit de eigen clouddienst om de hoek komen kijken.

De meeste chatdiensten zoals Facebook Messenger, Skype en WhatsApp vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten, waardoor ze vermoedelijk makkelijk af te luisteren zijn voor de overheid. Dat zal bij Mega’s chatdienst niet het geval zijn, zo belooft Dotcom. "Geen enkele Amerikaanse dienst kan vertrouwd worden met je data. Ze moeten de overheid bij wet voorzien van achterdeurtjes." MegaChat zal vanuit Nieuw-Zeeland worden gehost.