1 min

MegaUpload- en Mega-oprichter Kim Dotcom komt deze week een belofte na en gaat de concurrentie aan met diensten als Skype. Met MegaChat lanceert Dotcom een chatdienst met end-to-end-versleuteling dia voor extra veiligheid garant moet staan.

MegaChat is enkel in de webbrowser te gebruiken en de ontwikkeling verkeert op het moment nog in het bètastadium. Alle gebruikers die geregistreerd zijn bij clouddienst Mega kunnen de chatdienst uitproberen via het nieuwe domein mega.nz, waar de clouddienst vanaf heden eveneens te bereiken is.

Het grootste speerpunt van MegaChat is veiligheid. Dankzij end-to-end-encryptie zou de dienst niet afgeluisterd kunnen worden. De versleuteling moet ervoor zorgen dat communicatie vanaf verzender tot ontvanger volledig beschermd is en alleen door deze partijen uitgelezen kan worden. Dit zorgt er tevens voor dat Mega zelf ook geen idee heeft wat voor data op de servers staat en wat ermee gebeurt.

Aangezien MegaChat zich nog in ontwikkeling bevindt, kunnen er nog zaken verkeerd gaan. Ook is de functionaliteit van de dienst momenteel nog redelijk beperkt. Gebruikers kunnen via audio en video met elkaar spreken en bestanden delen, later moet ook een tekstuele chatfunctie en een groepsfunctie worden uitgebracht.

Direct na de lancering van MegaChat bleek er al veel animo voor de dienst: Dotcom maakte via Twitter bekend dat er in het eerste uur na de bekendmaking al een half miljoen versleutelde gesprekken hebben plaatsgevonden.