2min

Nu het rijkere deel van de wereld is aangesloten op het internet komen er steeds meer initiatieven om het armere of meer afgelegen deel van de wereld te voorzien van internet. Google doet dit met zijn internetballonnen, Richard Branson wil nu samen met het bedrijf OneWeb duizenden internet satellieten naar de ruimte brengen.

Richard Branson is met Virgin Galactic druk bezig om ruimte tourisme mogelijk te maken, maar daar houdt het wat hem betreft niet bij op. Hij heeft nu zijn portemonnee getrokken om te investeren in en nieuw ruimteproject, namelijk OneWeb van voormalig Google-werknemer Greg Wyler. Het eerste doel van Wyler is om 648 satellieten naar de ruimte te brengen die internettoegang mogelijk maken in minder ontwikkelde landen, afgelegen gebieden en vliegtuigen.

OneWeb ontwikkeld satellieten die zo’n 125 kilo wegen en die straks met de hulp van Virgin Galactic LauncerOne raketten in een baan rond de aarde zullen worden gebracht. Volgens Branson zijn de raketten van Virgin Galactic zeer efficient en beter dan de grote raketten uit het verleden. Virgin Galactic kan elke drie a vier uur een raket lanceren.

OneWeb wil de satellieten in een baan rond de aarde brengen op een hoogte van 1200 kilometer. Op die hoogte is de maximum internetsnelheid zo’n 8 gigabit per seconde. Als de eerste fase is afgerond wil Branson het aantal satellieten uitbreiden tot mogelijk wel 2400 stuks. Als het zover komt dan zou Virgin Galactic meer satellieten in de ruimte hebben gebracht dan er op dit moment zijn. OneWeb ontwikkeld naast de satellieten ook kleine computers die internettoegang geven met een snelheid van 50 megabits per seconde. De kosten die gemoeid zijn met het eerste deel van het project zijn zo’n 2 miljard dollar.