OneWeb wil honderden satellieten in een lage baan rond de aarde brengen om op die manier internet aan te bieden in afgelegen gebieden. Het doel is een snelheid van 50 Mbit/s te realiseren. OneWeb heeft nu een overeenkomst gesloten met Airbus om de eerste 900 satellieten te gaan bouwen.

OneWeb wil uiteindelijk straks duizenden satellieten in een baan rond de aarde brengen, maar het project begint met het in de ruimte brengen van zo’n 600 satellieten. Daarvoor werkt OneWeb samen met SpaceX van Richard Branson. Dat bedrijf wil toeristen naar de ruimte gaan brengen, maar gaat ook een lanceermethode bedenken voor de satellieten van OneWeb.

Het originele idee van OneWeb was om satellieten te ontwikkelen van zo’n 125 kilo per stuk. Airbus heeft nu bekendgemaakt dat de satellieten zo’n 150 kilogram gaan wegen. De eerste 10 exemplaren zullen gebouwd worden in het Franse Toulouse en als die naar wens zijn wordt de productie overgeheveld naar de Verenigde Staten waar vervolgens dagelijks vier exemplaren van de band moeten rollen.

De satellieten zijn erop gericht om internet aan te bieden in moeilijk bereikbare locaties, bijvoorbeeld in Afrika en bepaalde delen van Azië. De satellieten zijn een stuk kleiner dan normale satellieten en vliegen ook in een veel lagere baan rond de aarde, op zo’n 1200 kilometer, terwijl normale satellieten op zo’n 35.000 kilometer van de aarde vliegen. Door ze lager te laten vliegen zijn er minder satellieten nodig en kan een hogere snelheid worden gehaald.

Wat de kosten zijn per satelliet en hoe deze worden verrekent is niet duidelijk, waarschijnlijk financiert Airbus ook een deel van de satellieten om daar in de toekomst profijt van te hebben.