YouTube kiest standaard voor HTML5-videospeler in plaats van Flash

YouTube heeft middels een blog bekendgemaakt dat het voortaan standaard een HTML5-videospeler laat zien in plaats van een op Flash gebaseerde videospeler. HTML5 is inmiddels volwassen genoeg om de taak van Flash over te nemen. Daarmee lijkt het einde van Flash weer een stuk dichterbij.

Alle YouTube-bezoekers die gebruik maken van Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 of een van de beta-versies van Firefox krijgen voortaan de HTML5-videospeler voorgeschoteld. Oudere browsers maken nog wel gebruik van de Flash-videospeler maar het aantal gebruikers zal ongetwijfeld snel gaan afnemen.

Op de blog van YouTube laat het bedrijf weten dat enkele innovaties ervoor hebben gezorgd dat de HTML5-videospeler beter is geworden dan de Flashspeler. Om te beginnen is de nieuwe VP9-codec een echte aanwinst, hiermee is het mogelijk om een hogere kwaliteit video af te spelen met een bitrate die 35 procent lager ligt dan bij de VP8-codec. Daarnaast bieden browsers ondersteuning voor MediaSource Extensions, hiermee is het mogelijk een video af te spelen in een lagere kwaliteit bij een trage verbinding en deze vervolgens op te schalen zodra de verbinding sneller wordt. Ook hoeven gebruikers hierdoor minder lang naar een laadscherm te kijken. Met de komst van Encrypted Media Extensions kunnen videostreams ook worden beveiligd en kan het illegaal delen van videocontent worden tegengegaan. Ook is het al enige tijd mogelijk video’s af te spelen op het volledige scherm via HTML5, ook niet geheel onbelangrijk.

De toekomst van Flash is inmiddels alles behalve rooskleurig. Apple besloot al jaren geleden om afscheid te nemen van Flash, hierdoor is het nooit echt mogelijk geweest om Flash-animaties af te spelen op een iPhone of iPad. Daarnaast is Flash overbodig geworden met de komst van HTML5 en het gevolg is dat steeds meer Flash-elementen worden vervangen. Het overstappen van YouTube op HTML5 is dan ook best een grote stap. Flash wordt op dit moment nog het meeste gebruikt voor browser-spelletjes en advertenties.

Bron:YouTube