2min

Op dit moment is het al zo dat niet essentiële Flash-content standaard wordt gepauzeerd in de Google Chrome-browser, later dit jaar gaat Google alle Flash-elementen standaard pauzeren en moet de bezoeker voor elke website apart Flash activeren. Het einde van Flash is hiermee nabij.

Flash begint aan zijn einde te komen en Google gaat later dit jaar de technologie nog verder beperken in zijn Chrome-browser, op dit moment worden vrijwel alle Flash-animaties al standaard gepauzeerd, behalve essentiële Flash-elementen zoals videospelers. Google is echter van plan om later dit jaar wel alle Flash-content te blokkeren en de bezoeker moet dan per website aangeven of Flash is toegestaan, deze melding verschijnt automatisch als de browser Flash-content detecteert.

Het gevolg is dat Flash nog minder populair zal worden en de technologie verder afgebouwd kan worden. Een volgende stap die Google daarna zal gaan zetten is het verwijderen van ondersteuning voor Flash in de Chrome-browser. Wanneer dat moment is aangebroken is nog onduidelijk, al zou het ons niet verbazen als dat eind volgend jaar al gaat gebeuren.

Flash werd destijds geïntroduceerd als mogelijkheid om dynamische webcontent te maken, iets wat op dat moment niet mogelijk was, maar wat met de komst van HTML5 en verbeterde Javascript en CSS wel mogelijk is geworden. Nu is Flash dan ook eigenlijk overbodig geworden, maar het heeft tijd nodig om het volledig uit te faseren, Google dwingt ontwikkelaars wat sneller afscheid te nemen door de ondersteuning steeds verder te beperken. Grootste reden om versneld afscheid te nemen van Flash is de hoeveelheid beveiligingslekken er in de plugin zitten.