2min

Jaren geleden was Flash nog enorm populair voor webanimaties, maar inmiddels is Flash redelijk achterhaald en is er met de komst van HTML5 een prima alternatief. We hebben Flash dan ook zien verdwijnen van veel mobiele apparaten en Google wil nu proberen om Flash te verdringen uit de advertentiemarkt.

Waar Flash vroeger werd gebruikt voor allerlei soorten webanimaties is het inmiddels teruggedrongen tot reclamebanners en verouderde spelletjes voor de in browser. Het mag duidelijk zijn dat adverteerders traag zijn in het omarmen van HTML5 en nog steeds banners ontwikkelen met Flash. Dat is iets waar een einde aan moet komen en daarom heeft Google besloten de Flash-advertenties voortaan automatisch te gaan converteren naar HTML5. Hierdoor wordt het potentiële bereik van de advertentie groter en wordt Flash straks een stuk minder gebruikt.

Door banners voortaan automatisch te converteren zal Flash steeds minder gebruikt worden en gaan adverteerders hopelijk straks zelf overstappen op HTML5. Een conversie van een Flash-banner naar HTML5 werkt over het algemeen prima, maar hoeft niet altijd even goed te werken. Google bood deze optie al aan als alternatief, voor als een browser niet overweg kon met Flash, nu gaat het dat automatisch doen.

De volgende stap van Google laat zich raden en dat is het verbieden van het gebruik van Flash-banners en het vereisen van HTML5-banners. Wanneer Google deze stap zal gaan zetten is niet duidelijk, het heeft deze stap ook nog niet aangekondigd, waarschijnlijk kijkt Google naar het percentage Flash-banners ten opzichte van HTML5 en zodra dat eerste aantal laag genoeg komt gaat Google alle adverteerders dwingen om HTML5 te gebruiken.

Voor internetgebruikers is dat ook goed nieuws wat HTML5-animaties zijn over het algemeen een stuk vriendelijker voor de computer dan Flash-advertenties. Er is vaak minder rekenkracht nodig voor HTML5.

Google heeft recent ook op YouTube afscheid genomen van de Flashplayer en voert nu overal standaard de HTML5-speler. Op termijn ligt het voor de hand dat Google de ondersteuning voor Flash zelfs uit de Chrome-browser zal halen.