Gisteravond hebben de PvdA en de VVD de plannen van het kabinet gesteund om de geheime diensten vrij spel te geven en ze toegang te geven tot alle internetdata die in Nederland wordt verzonden. De diensten mogen rondneuzen in alle data die door kabels in Nederland wordt verzonden. Daarmee krijgen de geheime diensten min of meer carte blanch.

Tot nu toe mochten de AIVD en MIVD alleen communicatie die door de ether ging onderscheppen en uitlezen maar als het aan het kabinet ligt mag dat binnenkort ook met internetdata die door kabels loopt op Nederlands grondgebied.

Op dit moment mogen de geheime diensten alleen specifieke internetverbindingen aftappen en daarvoor moeten ze goedkeuring hebben van een minister of rechter. Het struinen naar internetverkeer in grote hoeveelheden data is tot nog toe verboden, maar dat gaat mogelijk veranderen. De PvdA en de VVD steunen het plan dat de geheime diensten straks in grote hoeveelheden data mogen struinen, reden voor het steunen van het plan is "de strijd tegen terreur", aldus RTL Nieuws.

"De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken. Dit voorstel geeft ze ruimte met uitgebreide waarborgen van onze privacy", zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff tegenover RTL Nieuws. PvdA-kamerlid Jerone Recourt wil dat de geheime diensten niet meer data verzamelen dan ze nodig hebben en de regels netjes naleven, maar door de geheime diensten vrij toegang te geven tot het internetverkeer voldoen ze eigenlijk altijd aan de regels.

Niet iedereen is voorstander van het plan, zo is burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom tegen het plan maar ook de huidige Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft echter niets meer te vertellen want volgende maand zijn de Provinciale verkiezingen en wordt de Eerste Kamer vervangen. Het zal van de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer afhangen of dit wetsvoorstel het wel of niet gaat halen.

Eind 2013 waren zowel de PvdA als de VVD nog tegen de plannen, maar de toegenomen terroristische dreiging heeft kennelijk zijn invloed gehad, want beide partijen zijn nu ineens voorstander van het massaal aftappen van burgers.