Microsoft heeft in de Verenigde Staten de merknaam Windows 365 vast laten leggen. In het Benelux- en Europees-merkenregister komt het merk nog niet voor, maar dat kan nog veranderen. Daarmee lijkt Microsoft er mogelijk toch voor te kiezen om Windows is abonnementsvorm aan te gaan bieden.

De geruchten dat Microsoft Windows in een abonnementsvorm zou willen aanbieden deden al eerder de ronde, werden vervolgens ook ontkracht door Microsoft-watcher Mary Jo Foley, maar desalniettemin blijft het een mogelijkheid voor het bedrijf uit Redmond. Microsoft heeft met veel succes Office omgebogen naar een abonnementsvorm, veel consumenten en bedrijven die voorheen een Office-licentie zouden aanschaffen hebben inmiddels gekozen voor een Office 365-abonnement.

Voor een vast bedrag per maand (of per jaar) beschik je dan altijd over de meest recente versie van Office. Daarnaast krijg je onbeperkte opslagcapaciteit in OneDrive, terwijl gratis gebruikers slechts 15GB krijgen. Iedereen met een Windows 7 of Windows 8(.1)-licentie kan in het eerste jaar na de lancering van Windows 10 gratis overstappen op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, maar gebruikers die ervoor kiezen om niet over te stappen in het eerste jaar zullen dat vervolgens in de toekomst moeten doen en dan moet er wel voor betaald worden. Hoe hoog het licentiebedrag voor Windows 10 gaat worden is nog onbekend, maar mogelijk komt het in de toekomst in een abonnementsvorm beschikbaar.

Waarschijnlijk zal Microsoft er dan voor kiezen om Windows 10 en Office 365 te bundelen in één abonnement waarmee je voor een vast bedrag per maand altijd beschikt over de meeste recente Windows- en Office-versie. Het kan ook zijn dat Microsoft het merk voor de zekerheid vast legt maar nog geen plannen heeft voor Windows in abonnementsvorm.

Windows 10 komt waarschijnlijk in oktober van dit jaar officieel beschikbaar. Lees ook onze Techzine review van de Windows 10 technical preview build 9926.