1 min

Google heeft de voorwaarden van YouTube aangepast. Vanaf nu mogen YouTube-gebruikers hun eigen video’s niet meer laten sponsoren, tenzij de sponsoring via Google verloopt. Google-advertenties mogen nog wel, maar een mededeling in de video dat deze wordt mogelijk gemaakt door sponsor X, Y en Z mogen niet. Doen gebruikers dit toch dan lopen ze het risico dat Google actie onderneemt.

Google biedt YouTube-gebruikers de mogelijkheid om geld te verdienen aan hun video’s, het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is zich in te schrijven voor Google Adsense en goedgekeurd te worden door Google. Daarna kunnen ze instellen dat Google advertenties plaatst in en rond de video’s.

Rijk worden van YouTube is zeker niet onmogelijk er zijn al genoeg YouTube-sterren, maar makkelijk is het zeker niet. Je video’s moeten echt miljoenen keren bekeken worden om er goed aan te verdienen. Daarom kiezen steeds meer videomakers ervoor om zelf advertenties in hun video’s te verkopen. Door kortstondig in beeld een logo te tonen van een bedrijf waarop geklikt kan worden, of door middel van product placement. Bijvoorbeeld door in beeld een product te tonen.

Productplacement is nog steeds toegestaan mits het apart wordt aangegeven per video. Het tonen van logo’s van sponsoren is echter niet meer toegestaan. Hoe Google dit gaat controleren en hoe hard het bedrijf gaat optreden tegen videomakers die dit toch doen is niet duidelijk.