De nieuwe Facebook privacyvoorwaarden zijn volgens twee vooraanstaande Belgische universiteiten in strijd met het Europese recht. De universiteiten deden onderzoek naar de voorwaarden op verzoek van de Belgische privacywaakhond. Volgens het onderzoek informeert Facebook de gebruikers te weinig, formuleert het bedrijf niet altijd even duidelijk en zijn de instellingen niet zo makkelijk te vinden.

Het is nog niet duidelijk of de Belgische privacywaakhond actie gaat ondernemen tegen Facebook nu het een uitgebreid rapport heeft. De kans bestaat dat de privacywaakhond nog even het onderzoek van andere landen afwacht. In Nederland is het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ook bezig met een onderzoek naar de nieuwe Facebook privacyvoorwaarden.

Uit het Belgische onderzoek komt naar voren dat Facebook niet zo heel veel heeft aangepast, maar aan de andere kant is het bedrijf ook niet heel duidelijk over zijn privacyvoorwaarden. Zo wordt er in de voorwaarden gesproken over derden partijen, serviceproviders en overige partners. Nu is serviceproviders nog enigszins duidelijk maar de andere twee termen kan iedereen zijn en daarmee worden mogelijk wel locatiegegevens van gebruikers gedeeld.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat als gebruikers akkoord gaan met de standaard privacy-instellingen dan mag hun naam gebruikt worden in Facebook-advertenties maar mogelijk ook hun foto’s of afbeeldingen, daarin is Facebook niet helemaal duidelijk. Het aanpassen van deze instellingen is mogelijk via een zogenaamd opt-out systeem. Gebruikers worden er standaard voor aangemeld maar kunnen aangegeven dat ze dat niet willen, dat noemt men opt-out. Het aanpassen van je privacy-instellingen in Facebook is echter zo makkelijk nog niet, wie je berichten kunnen zien is met wat rondklikken wel te vinden maar advertentie-instellingen zitten weer vrij goed verborgen.

De Belgische privacywaakhond heeft nog niet aangegeven wat de vervolgstappen zullen zijn maar de kans is groot dat Facebook nog een keer op het matje zal moeten komen en aanpassingen zal moeten doorvoeren.