Facebook is boos op de Belgische privacytoezichthouder CBPL, deze publiceerde eerder deze week een rapport dat het Amerikaanse sociale netwerk zich niet houdt aan de Europese privacyregels. Facebook gaat nu in de aanval en laat weten dat er grote fouten in het onderzoek zitten en het inaccuraat is, verder laat het sociale netwerk weten zeer teleurgesteld te zijn dat er geen contact is gezocht met het bedrijf tijdens het onderzoek.

Facebook heeft besloten zich niet te kakken te laten zetten door de Belgische privacytoezicthouder en gaat in de tegenaanval. Volgens het rapport van de Belgische CBPL zou Facebook de instellingen te ingewikkeld maken en te weinig mogelijkheden bieden aan gebruikers om privacygevoelige functies uit te schakelen. Ook als gebruiker niet gevolgd willen worden door het netwerk gebeurt dat in zeker mate toch met behulp van cookies, aldus de onderzoekers.

Facebook heeft laten weten graag in gesprek te willen met de onderzoekers om het een en ander recht te zetten, maar heeft tot op heden geen contactverzoek ontvangen. Verder geeft Facebook aan dat het meewerkt aan de European Interactive Digital Advertising Alliance (EIDAA), bij deze alliantie kunnen internetgebruikers zich afmelden om advertenties te krijgen op basis van hun surfgedrag. Als Facebook een dergelijk verzoek ontvangt worden gebruikers op alle apparaten afgemeld en krijgen ze geen advertenties meer te zien op basis van hun surfgedrag en appgebruik. Verder stelt Facebook dat het al twee keer uitgebreid is gecontroleerd door de Ierse privacywaakhond en beide keren is goedgekeurd. Aangezien Facebook zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft gehuisvest valt het onder de Ierse privacywaakhond.

Inmiddels heeft de Belgische privacywaakhond CBPL al gereageerd dat het niet verrast is dat Facebook hun conclusies niet deelt en dat het bereidt is om eventuele fouten in het rapport te herzien. Of beide partijen nu wel met elkaar in gesprek gaan is niet duidelijk.