Het Nederlandse bedrijf Utomik werkt aan een abonnementsdienst waarbij pc-gamers voor 10 euro per maand onbeperkt kunnen gamen. Utomik moet de Netflix en de Spotify van de gamewereld worden. Utomik zou momenteel bezig zijn een catalogus samen te stellen waarbij veel oudere games zijn inbegrepen, voor de nieuwere games komt een aparte regeling want deze vallen niet onder het abonnement.

Utomik lijkt meer een Netflix te worden dan een Spotify. Waar je bij Spotify in principe kan luisteren naar alle muziek op een tiental artiesten na, krijg je bij Netflix een uitbreide film- en seriecatalogus, waarbij de meeste nieuwe films ontbreken. De reden hiervoor is dat de nieuwe films simpelweg te duur zijn om op te nemen in de catalogus. Zodra een film één of twee jaar oud is, niet meer in de bioscoop draait en ook in de losse verkoop geen grote aantallen meer verkocht worden, pas dan is het voor Netflix betaalbaar om de film op te nemen in de catalogus.

Bij het game-abonnement van Utomik zal het waarschijnlijk ook zo gaan, de oudere minder gewilde games kunnen onbeperkt worden gespeeld. De game-ontwikkelaars zien in Utomik dan gewoon een extra verdienmodel en geen vervangend model. Utomik wil echter de allernieuwste games ook gaan aanbieden en hiervoor komt een premiumdienst. Of dit een duurder abonnement wordt of dat de nieuwste games met korting kunnen worden aangekocht is nog onduidelijk.

Inmiddels zou Utomik zo’n 80 games hebben gecontracteerd die beschikbaar gaan komen binnen het abonnement. Dat moeten er uiteraard nog veel meer gaan worden. Utomik kiest overigens niet voor een streaming-abonnement maar voor het echt downloaden en installeren van de games. Wanneer de dienst precies van start gaat is nog niet duidelijk, op dit moment wordt de dienst getest door een kleine groep.