Microsoft heeft bevestigt dat het zijn nieuwe Project Sprartan-browser alleen voor Windows 10 beschikbaar zal maken. Het bedrijf gaat de browser niet uitbrengen voor oudere Windows-versies. Ook staan er nog geen versies op het programma voor Android, iOS of Mac OS X.

Microsoft gaat eindelijk afscheid nemen van Internet Explorer, de oude browser van Microsoft kampt onder andere met een imagoprobleem en dat hoopt het bedrijf op te lossen door een compleet nieuwe browser te lanceren, met een nieuw ontwerp, nieuwe features en een compleet andere insteek.

De definitieve naam van de browser is nog niet bekend, op dit moment gaat de browser door het leven als "Project Spartan". De nieuwe browser moet alles zijn wat Internet Explorer niet was, vooruitstrevend, betrouwbaar, simpel en uitbreidbaar. De nieuwe browser is een van de belangrijkste features van het nieuwe Windows 10-besturingssysteem. Het is dan ook niet zo vreemd dat de browser exclusief voor Windows 10 wordt gemaakt. Het bedrijf heeft nu ook bevestigt dat het niet werkt aan een Android-, iOS- of Mac OS X-versie van de browser.

Een versie voor oudere Windows-versies was eerder al uitgesloten omdat Microsoft zoveel mogelijk Windows-gebruikers wil gaan converteren naar Windows 10. Een van de belangrijkste Windows 10 features uitrollen naar oudere Windows-versies werkt dan averechts.

Wel is het zo dat Microsoft tegenwoordig veel meer zijn concurrenten omarmt en apsp uitbrengen voor andere platformen. Zo heeft het bedrijf het afgelopen jaar voor zowel iOS, Android en Mac OS X nieuwe Office-apps geïntroduceerd. Hoewel de Spartan-browser voorlopig exclusief voor Windows 10 wordt ontwikkeld, is het zeker niet uitgesloten dat de browser in de toekomst zijn weg zal vinden naar meer platformen.

Voor Internet Explorer gaat het doek vallen, wanneer is echter nog niet duidelijk. In Windows 10 zal Internet Explorer 11 nog wel aanwezig zijn om ondersteuning te bieden voor oudere webapplicaties van bedrijven. Microsoft gunt bedrijven enige tijd om alle apps te moderniseren, maar ergens in de komende jaren zal Internet Explorer echt verdwijnen.