2min

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het een grote aanpassing heeft doorgevoerd in de ontwikkeling van de nieuwe Spartan-browser. Zo krijgt de Spartan-browser alleen de beschikking over de nieuwe engine en zal deze niet backwards-compatible zijn met Internet Explorer. Internet Explorer in Windows 10 krijgt niet de beschikking over de nieuwe engine maar zal dezelfde ervaring bieden als Internet Explorer 11 in Windows 7 en Windows 8.

Microsoft had in een eerder stadium besloten dat de nieuwe Spartan-browser een nieuwe browserengine zou krijgen maar ook backwards-compatible zou zijn met alle versies van Internet Explorer. Internet Explorer in Windows 10 zou op zijn beurt ondersteuning krijgen voor de nieuwe engine. Microsoft heeft nu besloten dat dit een te complex verhaal wordt omdat het de nodige problemen oplevert. Om te beginnen zou de ervaring van Internet Explorer 11 in Windows 10 gaan afwijken van Internet Explorer 11 in Windows 7 en Windows 8, iets wat absoluut niet wenselijk is.

Verder zorgt de backwards-compatibiliteit in Spartan met oude versies van Internet Explorer voor een rem op de ontwikkeling van de nieuwe browser en dat wil Microsoft voorkomen. Gebruikers hebben ook aangegeven dat ze liever twee aparte producten ervaren dan één en hetzelfde. Uiteindelijk is Project Spartan bedoeld voor het toekomstige internet en daarbij moet ook sneller geschakeld kunnen worden.

De nieuwe Spartan-browser die nog steeds geen definitieve naam heeft gekregen wordt wel nog steeds de nieuwe standaard browser in Windows 10. Internet Explorer zal alleen nog aanwezig zijn voor gebruikers die afhankelijk zijn van verouderde webapplicaties. De nieuwe browser zal in elk geval niet de naam Internet Explorer gaan dragen.

Gisteren maakte het bedrijf al bekend dat het zeer intensief samenwerkt met Adobe om de nieuwe browser te ontwikkelen. Microsoft lijkt met Spartan echt tegengas te gaan geven aan de opkomst van de Google Chrome-browser.