2min

Akamai heeft een nieuw State of the Internet-rapport gepubliceerd waarin duidelijk wordt dat Nederland goede zaken doet als we kijken naar de vaste verbindingen in ons land. Daarbij behoren we tot de top, maar zodra we gaan kijken naar mobiele verbindingen, welke alsmaar belangrijker worden, dan scoort Nederland nog erg slecht.

We hebben in Nederland op dit moment twee providers die landelijke 4G-dekking hebben en twee andere zijn nog druk bezig om de dekking op te schalen naar landelijk niveau. De snelheid van deze mobiele 4G-netwerken laat echter veel te wensen over. De gemiddelde mobiele internetverbinding heeft in Nederland een snelheid van 5,5 Mbps. Als we dat vergelijken met het Verenigd Koninkrijk wat qua 4G-adoptie ongeveer in de pas loopt met Nederland dan zien we daar een snelheid van 20,4 Mbps. Dat is ongeveer vier keer zo snel dan in Nederland.

Er is in Nederland dus nog wel wat werk te verzetten, KPN en Vodafone hebben ervoor gekozen om heel snel een 4G-netwerk uit te rollen op een lage frequentie, dit biedt de mogelijkheid om heel snel dekking te realiseren in grote gebieden maar de capaciteit blijft dan beperkt. Deze providers zijn nu bezig om 4G-masten aan te passen om ook 4G-dekking te bieden op hogere frequenties, die een minder groot bereik hebben maar wel een hogere capaciteit. Daarmee zou de snelheid dus nog flink moeten stijgen de komende tijd.

T-Mobile heeft ervoor gekozen een totaal andere aanpak te hanteren. Dat bedrijf is zijn complete netwerk aan het vervangen. Alle apparatuur bij de masten wordt grotendeels vervangen en zij kunnen straks softwarematig bepalen hoeveel frequentieruimte ze inzetten voor 2G, 3G, 4G en mogelijk zelfs 5G. Dit is een nieuwe technologie waarbij het hele netwerk vervangen moet worden, dat kost veel meer tijd dan de manier waarop de concurrentie hun netwerk uitrolt. Wel is het zo dat als T-Mobile eenmaal klaar is met een mast, de 4G-capaciteit dan meteen enorm groot is en de snelheid vaak hoger ligt dan bij de concurrentie.

Tot slot is er nog Tele2, dat bedrijf had nog geen eigen netwerk in Nederland maar huurt ruimte bij T-Mobile. Tele2 is nu wel bezig met het bouwen van een eigen 4G-netwerk, maar dat duurt wat langer omdat er nog helemaal niets is. Aan het einde van dit jaar zouden alle telecomproviders hun 4G-netwerken een heel eind op orde moeten hebben en zou een nieuw rapport van Akamai andere resultaten moeten laten zien.