2min Devices

T-Mobile heeft landelijk dekkend 4G-netwerk

Het heeft 2,5 jaar mogen duren maar T-Mobile heeft een landelijk dekkend 4G-netwerk. Dat wil zeggen dat 95 procent van de Nederlanders in een gebied woont waar 4G-dekking is. Dat is de rekenmethode die T-Mobile erop na houdt. Aan het einde van het jaar wil T-Mobile dat percentage nog hebben opgekrikt naar 99 procent.

Het T-Mobile 4G-netwerk bestaat uit maar liefst 7000 zendmasten waarvan er 2700 gebruik maken van de 900 Mhz-frequentie die vooral bedoeld is om grote afstanden te overbruggen en een groot dekkingsgebied te creëren. De overige 4300 masten maken gebruik van de 1800 MHz-frequentie en die bieden een kleiner dekkingsgebied maar wel een veel hogere capaciteit. Deze zijn dan ook veel in stedelijke gebieden te vinden.

T-Mobile heeft eigenlijk gewoon zijn complete netwerk vervangen met nieuwe masten, antennes en apparatuur. Het bedrijf kan nu ook sneller in spelen op toekomstige innovaties. Zo kan het softwarematig de frequenties en capaciteit van zijn netwerken aanpassen. Als er over een paar jaar veel minder vraag is naar 3G-netwerken maar meer naar 4G-netwerken kan het bedrijf via een software aanpassing frequentieruimte overhevelen van 3G naar 4G.

T-Mobile is nu de derde provider met een landelijk dekkend 4G-netwerk, daar komt Tele2 over twee maanden nog bij en dan kan de strijd gaan beginnen.