Google heeft bekendgemaakt dat de Map Maker dienst in augustus weer online zal komen voor gebruikers. Er wordt echter een grote wijziging doorgevoerd in de manier waarop aanpassingen in mappen worden goedgekeurd. Google gaat lokale moderators aanstellen om nieuwe mappen goed of af te keuren. Op deze manier hoopt het bedrijf vandalisme tegen te gaan, daarnaast blijft ook Google’s geautomatiseerde moderatortool actief.

De productmanager van Google, Pavithra Kanakarajan, heeft op het productforum bekendgemaakt dat de Map Maker volgende maand weer beschikbaar zal komen. Begin augustus gaat Google uitnodigingen versturen aan gebruikers die in het verleden een grote bijdrage hebben geleverd aan Google Maps, daarin worden ze gepolsd om moderator te worden van Map Maker. Of zoals Google het noemt, een Regional Lead.

De bedoeling is dat een Regional Lead alle ingestuurde mapaanpassingen bekijkt en positief of negatief beoordeeld, daarna zal de geautomatiseerde Google moderatortool hetzelfde doen en wordt een aanpassing goedgekeurd of afgekeurd. Door de community actief te betrekken bij de aanpassingen hoopt Google vandalisme tegen te gaan.

Een tijdje terug hadden gebruikers allerlei aanpassingen ingediend in Map Maker waardoor er uiteindelijk een Android-poppetje ontstond die over een Apple-logo heen stond te pissen. Dat soort aanpassingen wil Google graag voorkomen in de toekomst. Of Google deze Regional Leads ook gaat belonen voor hun inzet of dat dit puur vrijwillig is, is nog niet duidelijk.