2min

Tele2 zou eigenlijk in juni al klaar zijn met het migreren van alle bestaande klanten naar het nieuwe eigen 4G-netwerk. Dat is niet gelukt, er zijn wat problemen met het CRM-systeem (Customer Relationship Management), deze problemen worden in augustus opgelost en dan kan de migratie worden afgerond. Deze vertraging heeft verder geen effect op de uitrol van het 4G-netwerk van Tele2.

Tele2 is de vierde provider van Nederland met een eigen netwerk, alleen duurt het nog tot begin 2016 voordat het netwerk ook landelijk dekkend is. Verder heeft Tele2 ervoor gekozen beperkt frequentieruimte te kopen en alleen een 4G-netwerk uit te rollen. Tele2 beschikt dus niet over een eigen 2G- en 3G-netwerk. Hiervoor blijft het de komende jaren capaciteit inkopen bij concurrent T-Mobile.

Tele2 maakt dus als het ware een hybride-netwerk tussen het eigen 4G-netwerk en het virtuele 2G- en 3G-netwerk bij T-Mobile. Tele2-klanten die niet beschikken over een 4G-smartphone gebruiken automatisch het virtuele netwerk bij T-Mobile, klanten die wel beschikken over een 4G-toestel gebruiken primair het eigen netwerk van Tele2, maar indien zij een regio bezoeken waar nog geen dekking is of als het heel erg druk is en het 4G-netwerk is overbelast wordt er teruggevallen op het virtuele netwerk bij T-Mobile.

Op deze manier kan Tele2 op een goedkope manier een eigen netwerk opzetten, over enkele jaren zal het 2G en 3G-netwerk overbodig worden en kan Tele2 primair gebruik gaan maken het eigen netwerk. Daarnaast zal Tele2 ongetwijfeld overwegen om op een volgende veiling meer frequentieruimte te kopen zodat het ook hogere snelheden kan gaan aanbieden. Nu kan Tele2 maximaal een theoretische snelheid van 150 Mbit/s aanbieden.

In het voorjaar van 2016 moet Tele2 een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben. Tele2 onderscheidt zich op de mobiele markt voornamelijk met lagere prijzen en grotere bundels. Daarnaast heb je volledige keuze vrijheid in hoe je bundel er moet zien.