Tele2 neemt binnenkort eigen 4G-netwerk in gebruik

Tele2 gaat binnenkort zijn eigen 4G-netwerk activeren, waardoor klanten er gebruik van kunnen maken. De provider zou eigenlijk eerder dit jaar het netwerk al activeren, maar zover kwam het niet. Inmiddels begint Tele2 ook in de buurt te komen van de opgelegde datum van de Nederlandse overheid, waarop het netwerk actief moet zijn.

De veiling voor de 4G-frequenties op de 800 MHz-band was in december 2012, een van de opgelegde regels was dat de frequentie ruimte binnen twee jaar in gebruik moest worden genomen. Volgens de voorwaarden moet Tele2 een 4G-netwerk van zo’n 616 vierkante kilometer activeren. Mocht Tele2 er niet in slagen om binnen de termijn het 4G-netwerk te activeren, dan riskeert het een hoge boete.

Het lijkt erop dat Tele2 in januari van 2015 zal beginnen met het aanbieden van abonnementen op zijn eigen 4G-netwerk. Of alle bestaande klanten van Tele2 ook gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk is nog niet duidelijk maar dat ligt wel voor de hand. Tele2 koopt op dit moment capaciteit in bij T-Mobile om de klanten te voorzien van een verbinding, hoe meer klanten gebruikmaken van de 4G-capaciteit van het eigen netwerk, hoe minder Tele2 extern hoeft in te kopen. Ervan uitgaande dat het goedkoper is om klanten te voorzien van telefonie en internet via het eigen netwerk is dat een voordeel voor Tele2.

Tele2 neemt binnenkort eigen 4G-netwerk in gebruik
Tele2 zou bij de lancering willen gaan voor een landelijk dekkend netwerk, in hoeverre dat is gelukt laat het bedrijf op dit moment in het midden. Tele2 beschikt over 2 blokken van 5 MHz in de 800 MHz-band en vier blokken van 5 MHz in de 2600 MHz-band., daarmee kan het bedrijf 4G aanbieden en eventueel ook 4G+.

Volgens de website 4Gmasten beschikt Tele2 al over een groot dekkend netwerk en heeft het bedrijf flink wat locaties voorzien van 2600 MHz. De 800 MHz-band is vooral geschikt om grote oppervlakte te voorzien van 4G, de 2600 MHz is geschikt voor kleinere oppervlakte met een hogere capaciteit. De bovenstaande afbeelding dateert van augustus.

Bron:Tweakers