Tele2 is nog steeds druk bezig met de uitrol van zijn 4G-netwerk en het overzetten van bestaande klanten op het nieuwe netwerk. Het Zweedse bedrijf verwacht uiterlijk eind maart 2016 landelijke dekking te hebben met het nieuwe netwerk. Daarmee verandert Tele2 van een virtuele provider in een echte provider met eigen netwerk.

Tele2 is inmiddels al jaren actief op de Nederlandse telecommarkt met een zogenaamd virtueel netwerk, Tele2 gebruikt hiervoor het netwerk van T-Mobile. Tele2 koopt dus gewoon capaciteit in bij T-Mobile voor de 2G en 3G-verbindingen. Het Zweedse bedrijf heeft vervolgens net voldoende frequenties ingekocht op een veiling van de overheid om een eigen 4G-netwerk op te tuigen.

Inmiddels is Tele2 begonnen met het overzetten van klanten van het virtuele netwerk naar het eigen 4G-netwerk. Hiervoor moet de klanten wel in een gebied wonen waar het 4G-netwerk al actief is en de klant moet beschikken over een smartphone met ondersteuning voor 4G. Indien beide het geval is zal de klant gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk van Tele2 en anders valt de klant terug op het virtuele netwerk.

De komende jaren zal Tele2 dus gewoon capaciteit blijven inkopen bij T-Mobile voor 2G- en 3G-verbindingen van klanten. De bedoeling is dat dit uiteindelijk zo minimaal wordt dat Tele2 afscheid kan nemen van T-Mobile maar dat gaat nog jaren duren. Tele2 stimuleert zelf al enige tijd de verkoop van 4G-toestellen via zijn eigen webwinkel, daarin zijn geen toestellen meer te vinden zonder 4G.

Verder heeft Tele2 bekendgemaakt dat het dit voorjaar 7000 nieuwe klanten mocht verwelkomen in Nederland, de stijging is daarmee minder groot dan een jaar geleden. Inmiddels telt de mobiele tak van Tele2 841.000 klanten. Tele2 investeert echter nog steeds in Nederland, zo werd gisteren bekend dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten met KPN voor het aanbieden van vast internet met hogere snelheden tot 100 Mbit/s.