2min

Tele2 zal in het eerste kwartaal van 2015 zijn 4G-netwerk gaan activeren in de randstad. De provider zal dan ook beginnen met het migreren van klanten naar het eigen netwerk. Informatie over de 4G-abonnementen van Tele2 is nog niet bekendgemaakt, maar het bedrijf wil de strategie van Tele2 Zweden als voorbeeld nemen waar je grote databundels krijgt voor weinig geld.

Begin 2015 is Nederland weer een nieuw mobiel netwerk rijker. Op dit moment hebben we in Nederland slechts drie mobiele netwerken, dat van KPN, T-Mobile en Vodafone, alle overige providers maken gebruik van een van deze drie netwerken. Tele2 wordt de vierde speler, ze starten begin 2015 met het 4G-netwerk in de randstad en vervolgens wil het bedrijf elk kwartaal daarna het netwerk uitbreiden, begin 2016 moet er vervolgens een landelijk dekkend netwerk zijn.

Op dit moment is Tele2 al actief als mobiele telecomprovider hiervoor huurt het bedrijf netwerkcapaciteit bij T-Mobile. Dit zal het bedrijf voorlopig ook nog wel blijven doen want Tele2 heeft niet geïnvesteerd in 2G- en 3G-netwerken. Het nieuwe netwerk is allen geschikt voor 4G (LTE) en 4G+ (LTE-advanced). Daarnaast heeft Tele2 ook geïnvesteerd in Voice over LTE (VoLTE), daarmee is het mogelijk spraakgesprekken te voeren over een LTE-verbinding. Veel nieuwe toestellen ondersteunen deze techniek.

Tele2 wil bestaande klanten zoveel mogelijk overzetten naar het nieuwe eigen 4G-netwerk, omdat het gebruiken van het eigen netwerk ongetwijfeld goedkoper is dan het huren van capaciteit bij T-Mobile. Dit zal echter niet altijd lukken want de smartphone van de klant moet wel ondersteuning bieden voor 4G. De webshop van Tele2 biedt sinds enkele maanden alleen nog maar 4G-toestellen aan, het bedrijf heeft er dus wel rekening mee gehouden.

De doelstelling voor de lange termijn is een marktaandeel te behalen van 20 procent. Iets wat het bedrijf waarschijnlijk ook wel gaat lukken, nog steeds weet de Zweedse provider elk kwartaal het klantenbestand te laten groeien. Zodra het eigen netwerk actief is, zal de groei mogelijk weer gaan versnellen. Het bedrijf wil namelijk de strategie van Tele2 Zweden in Nederland gaan introduceren en daar biedt het bedrijf bundels aan van 12GB voor slechts 21 euro. Daarmee zou Tele2 beduidend ver onder de prijzen van de huidige providers duiken.