2min

Google is data verloren door een blikseminslag in een datacenter in België. Het gaat om een minimaal verlies aan data, Google omschrijft het zelf als 0.000001% van de data, toch zijn enkele klanten flink getroffen door dataverlies. Google zou inmiddels de data wel hebben hersteld via back-up oplossingen maar had daar wel dagen voor nodig.

Vorige week donderdag ging het flink tekeer in België en sloeg de bliksem meerdere keren in op het Belgische stroomnet. Het gevolg was dat Google’s datacenter zonder stroom kwam te zetten en moest overschakelen om de noodaggregaten, op zich werkt dit normaliter vlekkeloos maar sommige schrijven kwamen toch in de problemen en konden heel even geen data lezen of schrijven en bepaalde sectoren zijn nu blijvend beschadigd.

Google heeft erkend dat het hun verantwoordelijkheid is voor het leveren van een storingsvrije dienst en heeft de data van alle klanten terug weten te halen uit back-ups en eventueel via eigen reservekopieën van de klant. Google heeft ook meteen maatregelen aangekondigd om het probleem in de toekomst te voorkomen.

Normaal gesproken wordt data gedupliceerd naar een andere datacenter, maar in het geval van Google is dat niet zo heel makkelijk gezien de hoeveelheid informatie die Google verwerkt en opslaat in zijn datacenters. Hierdoor was het probleem niet heel snel op te lossen. Dat wil overigens niet zeggen dat Google helemaal geen data dupliceert want verschillende grote diensten van Google zijn wel degelijk in meerdere datacenters te vinden. Een goed voorbeeld daarvan is de zoekmachine. In dit geval ging het echter om clouddiensten waar derden gebruik van maken en die zijn gekoppeld aan een bepaalde regio.