1 min

Google heeft besloten om 300 miljoen euro te investeren in zijn datacenter in België. Hiermee wordt dit datacenter een van de meest energie efficiënte datacenters ter wereld. De Minister President van België, Di Rupo, is erg blij met de investering, het laat volgens hem zien dat België een belangrijke zakelijke bestemming is, ook voor nieuwe technologieën.

Google investeert de 300 miljoen euro in het datacenter dat het op dit moment al heeft in St Ghislain, wat dicht tegen de Franse grens aan ligt. Hiermee wordt het datacenter niet alleen een stuk energiezuiniger maar ook een stuk groter. Volgens Google zal het datacenter 50 procent minder energie verbruiken dan een standaard datacenter van gelijkwaardige grootte.

Ook dit datacenter zal gekoeld gaan worden via het ‘evaporative cooling system’, wat betekent dat Google niet kiest voor airconditioning of koelers maar voor water. Om precies te zijn water dat het uit een kanaal haalt naast het datacenter. Het datacenter is voorzien van waterzuiveringsinstallatie om ervoor te zorgen dat het water ook geschikt is om een datacenter mee te koelen. Op de foto boven dit artikel zie je de koeltorens van dit datacenter.

In Nederland heeft Google ook een datacenter in de Eemshaven, ook dit datacenter is zeer energiezuinig, daarom is ook gekozen voor de Eemshaven in Groningen. Hier kan gebruik worden gemaakt van wind, water en biomassa.