KPN heeft besloten een flinke investering te doen in het verbeteren van het kopernetwerk zodat het de snelheid van ADSL-verbindingen verder kan verhogen. Het bedrijf gaat nu "Vectoring VDSL" (VVDSL) uitrollen in Nederland, waarbij de ruis op de lijn wordt verminderd en hogere snelheden mogelijk zijn.

KPN hoopt met de nieuwe technologie straks een downloadsnelheid van 100 Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s aan te kunnen bieden. De afstand tot aan de centrale blijft ook bij deze techniek een rol spelen in de maximaal haalbare snelheid. Het bedrijf is de eerste Europese provider die deze technologie gaat uitrollen. KPN is in februari al begonnen met het uitrollen van VVDSL, KPN moet alle straatkasten vervangen om deze technologie mogelijk te maken. Het bedrijf hoopt daarmee aan het einde van het jaar klaar te zijn. Uiteindelijk moeten 2,1 miljoen huishoudens volgend jaar gebruik kunnen maken van VVDSL.

Providers die ADSL-abonnementen verkopen hebben de afgelopen jaren flink wat klanten verloren, de coax-kabel geniet in beduidend meer huishoudens de voorkeur omdat de snelheden vele malen hoger liggen. Sinds enkele jaren is ook glasvezel in opkomst, ook KPN is een van de partijen die flinke investeringen heeft gedaan en nog steeds doet in glasvezel, maar het bedrijf is ook eigenaar van het kopernetwerk waar de ADSL-verbindingen overheen lopen. Als het bedrijf inderdaad in staat is om in een groot deel van Nederland een 100/10Mbit-verbinding te leveren via het kopernetwerk dan kan dat netwerk nog flink wat jaren mee en hoeft KPN minder te investeren in glasvezel.