2min

De Brabantse universiteiten, Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University gaan samen een Big Data-opleiding aanbieden in ‘s-Hertogenbosch. De universiteiten, de provincie en de gemeente ‘s-Hertogenbosch betalen allemaal 10 miljoen euro om de nieuwe universiteit in ‘s-Hertogenbosch te realiseren.

Midden in het centrum van ‘s-Hertogenbosch in het Mariënburgklooster wordt de universiteit gevestigd. De nonnen zijn pas kortgeleden vertrokken uit het pand, maar hier zullen vanaf september 2016 de eerste studenten starten met de Big Data-opleiding.

Met deze opleiding worden studenten opgeleid tot datawetenschapper op master en post-masterniveau. Steeds meer bedrijven verzamelen online een enorme hoeveelheid gegevens en de kunst is om de juiste relaties te leggen tussen deze gegevens en daar resultaten uit te halen die bruikbaar zijn. Zo zijn er bedrijven die commerciële voordelen halen uit Big Data, bijvoorbeeld CoolBlue dat zich laten leiden door data bij het openen van nieuwe webwinkels, maar ook Zalando dat exact bijhoudt wie wat koopt, welke producten er worden bekeken, om daarop vervolgens aanbiedingen af te stemmen.

Aan de andere kant kan de overheid ook veel voordelen halen uit Big Data, bijvoorbeeld bij infrastructuurprojecten, verkeersstromen en dergelijke. Google heeft in het verleden aangegeven dat als miljoenen mensen hun medische gegevens zouden delen zij daar door middel van Big Data conclusies uit kunnen trekken en de medische wereld een flinke stap voorwaarts kunnen helpen. Vanuit privacy-oogpunt zijn veel mensen daar echter nog huiverig voor.

Hoewel Big Data de laatste jaren steeds meer als een Buzz-woord wordt gebruikt, zal het in de toekomst wel degelijk een grote bijdrage gaan leveren aan de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven.