2min

Microsoft is begonnen met een campagne om het gebruik van de nieuwe Edge-browser te stimuleren. Zodra een gebruiker met Chrome of Firefox gaat zoeken in Bing toont het een melding waarbij het gebruik van Edge wordt aangeraden.

Veel gebruikers stappen weliswaar over op Windows 10, maar willen vervolgens Chrome of Firefox blijven gebruiken. De nieuwe Edge-browser is simpelweg onbekend terrein dus houden gebruikers vast aan hun bekende browser.

De zoekmachine Bing van Microsoft speelt een cruciale rol in Windows 10 en zit ook ge├»ntegreerd in het besturingssysteem. Dit zal er ongetwijfeld toe gaan leiden dat Bing een groter marktaandeel krijgt. Als gebruikers echter met Windows 10 de zoekmachine bezoeken in een andere browser dan Edge, bijvoorbeeld Chrome of Firefox dan toont Microsoft een melding dat de Edge-browser wordt aanbevolen. De melding wordt nog niet bij elk bezoek getoond, maar het lijkt erop dat mensen wel overstappen op Windows 10 maar niet zitten te wachten op Microsoft’s nieuwe browser.

Het gebruik van Edge zou vooralsnog ook erg tegenvallen ondanks dat de adoptie van Windows 10 redelijk snel gaat. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat ervaren gebruikers als eerste overstappen end ie vaak met een andere browser werken en daaraan vast willen houden. Ook biedt de nieuwe browser van Microsoft nog geen ondersteuning voor extensies wat voor sommige gebruikers ook een reden kan zijn deze niet te gebruiken.

Mensen die overstappen naar Windows 10 krijgen Edge wel direct als standaard-browser. Deze instelling is namelijk aangepast in Windows 10 en gereset naar Edge. Een trucje van Microsoft om meer mensen naar Edge te krijgen, maar niet een trucje dat door iedereen wordt gewaardeerd.

Bij voorgaande Windows-versies moest Microsoft in de EU een browserkeuzescherm tonen waar de gebruiker zelf zijn browser mocht kiezen. Dat was opgelegd door de Europese Commissie omdat Microsoft zijn machtspositie zou hebben misbruikt bij het voorinstalleren van Internet Explorer. Aan het browserkeuzescherm zat echter een termijn verbonden die inmiddels is afgelopen waardoor Microsoft hiertoe niet meer verplicht is.

Inmiddels is het marktaandeel van Internet Explorer ook veel lager, waardoor er geen sprake meer is van machtsmisbruik. Voor andere browserfabrikanten is het schrappen van dat keuzescherm wel minder prettig want hierdoor krijgen zij minder nieuwe gebruikers.