1 min

Als we alle openbare statistieken naast elkaar leggen dan kunnen we maar tot één conclusie komen over Windows 10. In de afgelopen zes maanden heeft Microsoft het marktaandeel van het nieuwe besturingssysteem weten te verdubbelen. Wereldwijd schommelt het marktaandeel van Windows 10 nu rond de 20 procent. De Edge-browser die in Windows 10 zijn intrede deed profiteert echter niet mee.

De statistieken wijzen uit dat gebruikers weliswaar warm lopen voor Windows 10, maar ze zijn simpelweg niet te porren voor de nieuwe Edge-browser die Microsoft in Windows 10 heeft toegevoegd. Het marktaandeel van de Edge-browser loopt uiteen van 2,5 procent tot 5 procent, maar meer zeker niet. Gebruikers zitten kennelijk niet te wachten op een nieuwe browser van Microsoft.

De intentie van Microsoft is om Internet Explorer uiteindelijk te schrappen, als grote bedrijven niet meer afhankelijk zijn van de browser voor hun legacy webapps. Dat kan nog jaren duren, maar Microsoft kiest er mogelijk voor om Internet Explorer versneld te schrappen in Windows 10 en Windows 10 Pro, terwijl Internet Explorer nog kan worden voortgezet in de Enterprise-versies.

Als het bedrijf daar voor kiest moet Edge dus de plaats van Internet Explorer hebben ingenomen, nou dat lijkt niet te gaan gebeuren. Gebruikers kiezen liever voor Chrome of in sommige gevallen nog voor Firefox.

Wellicht dat Microsoft het tij weet te keren met de Windows 10 Anniversary Update die deze zomer verschijnt. Dan krijgt de Edge-browser een flinke lading nieuwe features, waaronder ondersteuning voor browserextensies.