Apple heeft de jaarlijkse grote update voor het Mac OS-besturingssysteem beschikbaar gemaakt. Het bedrijf is aangekomen bij Mac OS X 10.11 El Capitan. In deze nieuwe versie van het Mac OS-besturingssysteem zijn niet zoveel nieuwe functies te vinden, Apple heeft vooral geprobeerd het besturingssysteem beter, veiliger en sneller te maken.

De update naar Mac OS X 10.11 El Capitan is gratis te downloaden voor de iMac, MacBook, MacBook Air MacBook Pro en Mac mini en Mac Pro-gebruikers, zij kunnen via de Mac App Store de nieuwe versie van het besturingssysteem downloaden. De update is maar liefst 6,08GB groot en de installatie kan even op zich laten wachten.

Apple heeft de prestaties van het besturingssysteem flink verbeterd en daarom hoeft het dit jaar geen afscheid te nemen van oude hardware. Normaliter vallen er bij het uitkomen van een nieuwe versie van het besturingssysteem wat systemen af, maar dit jaar niet. Alle systemen die Mac OS X Yosemite kunnen draaien, kunnen ook gewoon upgraden naar El Capitan. Dat geldt in principe voor alle MacBook Pro’s van medio 2007 en later en alle MacBook Airs en iMacs van 2007 en later.

De grootste snelheidsverbetering in Mac OS komt van de introductie van Metal een nieuwe methode om de videokaart aan te sturen, helaas werkt Metal niet op alle Mac-systemen maar alleen op Mac-computers van 2012 en nieuwer.

De nieuwe features die Apple wel heeft aangebracht zijn splitview, om twee apps naast elkaar te draaien op hetzelfde scherm, maar ook is er een flinke upgrade voor de Notitie-app, kunnen websites in Safari worden vsastgepind en is Mission Control flink verbeterd.