2min

Apple heeft vandaag de testversies van zijn besturingssystemen beschikbaar gemaakt, de nieuwe versies van Mac OS X en iOS moeten dit najaar verschijnen, maar het grote publiek mag ze nu al massaal uitproberen. Of dat ook verstandig is, is onduidelijk. Het is niet helemaal duidelijk hoe stabiel de nieuwe versies al zijn.

Mensen die een iPhone of Mac-computer over hebben kunnen rustig de nieuwe versies van Apple’s besturingssystemen uitproberen, maar wij raden onze lezers niet aan om zomaar de nieuwe versies te installeren. Het duurt nog enkele maanden voordat iOS 9 en Mac OS X 10.11 El Capitan beschikbaar komen dus de besturingssystemen kunnen nog de nodige bugs bevatten en onstabiel zijn.

Microsoft heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet met de ontwikkeling van Windows 10 door het publiek erbij te betrekken. Apple lijkt nu voor dezelfde strategie te kiezen, maar bij Apple is de periode een heel stuk korter. Verwacht wordt dat iOS 9 in september zal verschijnen en Mac OS X 10.11 El Capitan niet veel later. Dat geeft consumenten ruim twee maanden om bugs en features in te dienen bij Apple, om vervolgens te hopen dat ze worden opgepikt door het bedrijf uit Cupertino.

Tot op heden was het testen van de besturingssystemen voorbehouden aan ontwikkelaars, nu mogen consumenten ook hun gang gaan. De belangrijkste verschillen tussen de besturingssystemen zijn voornamelijk kleine verbeteringen. Apple zou voornamelijk gefocust hebben in het verbeteren van de prestaties en de stabiliteit.

Om de nieuwe besturingssystemen te testen moeten gebruikers zich aanmelden bij Apple en vervolgens een update downloaden om de testversie van het nieuwe besturingssysteem te downloaden. Het maken van back-ups is echt essentieel voordat je overgaat tot installatie van een testversie.